02.08.15

Korduma Kippuvad Küsimused

Siia postitusse lisan siis küsimused, mis on endal tekkinud ja mida mööda foorumeid kokku korjanud olen.



1. Kaal seisab, mida teha?
1.1 Rünnakufaasi ajal tekib ainult valkudega piirnev toitumine tugeva vett väljutava efekti. See vee ja rasva väljutamine seletabki kaalul nähtavat muutust.
Aga kui valkudele lisanduvad aedviljad, naaseb kunstlikult väljatõrjutud vesi, mis ongi seletamatu kaaluseisaku põhjus. Veidi kannatust ja uuesti puhaste proteiinide dieedile tagasipöördumisel hakkab vesi jälle väljuma ning ilmub nähtavale tegelikult kaotatud kaal.
1.2 Ärge unustage, et igapäevane vee koguse norm on 2 liitrit. Sinna hulka kuuluvad ka joodud teed ja kohvid. Igapäevane 30 min-i jalutuskäik ei tohi ära jääda! Ning ärge unustage, et valgurikkad tooted peavad olema võimalikult kalorivaesed.

2. Igapäeva norm on 2 liitrit vett, aga kui ma ei suuda nii palju juua?
Alguses võib tõesti olla raske nii suure koguse vee joomine. Kuid õnneks arvutatakse sisse ka joodud kohvid ja teed. (Vältige mahlu, ka naturaalseid ja gaseeritud jooke). Samuti võib vett maitsestada paari sidruni viiluga või siis natuke suhkru asendajat lisada.

3. Mida teha, kui kukutasin dieedi läbi ja sõin päev/mitu päeva täiesti lubamatut toitu?
Selle pärast ei maksa dieeti uuesti alustada vaid pidage pikemalt näiteks valgu päevi. (maksimaalselt 0% rasva sisaldusega) ning suurendage füüsilist koormust (pikemad jalutuskäigud kiiremas tempos, spordisaal, ujumine vms). Kui aga võtsite juurde palju (üle paari kilo) oleks targem jälle otsast alustada.

4. Leian korduvalt retseptidest sellist toodet nagu “rasvatu piimapulber”. Millega seda asendada või kust osta?
Olen kirjutanud meie piimatootjatele ja suurtele kaupluse kettidele uurides, kas sellist toodet meil Eestis üldse on või kas see müügile tuleb? Valio andis teada, et nemad ei tooda, kuid Soomes ja Venemaal on Valio müüki toonud piimapulbri. Võib internetist leida tellimisvõimalusi.
Asendus võimalus on erinev. Olen asendanud ise kas kohvikoore pulbriga (rasvavaesema versiooniga 1.2% - piimapulber on 1.5%) või siis tärklist juurde pannud (olenevalt retseptist). Ei maksa kindlasti asendada laste piimaseguga, nagu mõned on üritanud.
Retseptidesse lisatakse piimapulbrit kooresema maitse saamiseks. Või karamelli maitse tagamiseks, kui piima kergelt pannil pruunistada.

5. Kõhukinnisus, mis teha ning kas see on normaalne nähtus?
Tavaliselt kipub tekkima Rünnaku faasi ajal, kui seda pikemalt jälgida. Kuna kiud aineid on vähe, mis aitavad jääkide väljaviimist, tekib ka kõhukinnisus. Kui väljaheitekoguse vähenemine teid häirib, ostke nisukliisid ja lisage supilusikatäis oma kaerakliikoogikesse või piimatoitudesse.
Tähtis on ka sellel ajal juua palju vett. Kui see ka ei aita, tuleb pöörduda oma perearsti poole. Ärge andke järele kiusatusele võtta lahtisteid, mis on liiga tugevad ja mille suhtes tekib harjumis, nii et annuseid tuleb aina suurendada.
Proovida võib veel ka 2 spl linaseemneid valada üle 1/2 klaasiga keevat vett. Lasta seista kuni muutub kisselli paksuseks ja ära juua.

6. Kas peab võtma lisaks vitamiine.
P. Dukan on oma raamatus soovitanud vitamiinide tarbimist. Samas pole see kohustuslik, kuid iga dieedi ajal peab kindlasti oma organismi vajalike ainetega kindlustama.

7. Millega kaerakliisid asendada?
Päevast kogust (rünnakul 1.5spl ja üleminekufaasil/kinnistamisel 2spl kaerakliisid) asendada ei saa. Just nii palju peab ära sööma. Küll aga võib seda lisada toidusisse ning retsepti järgi lisada.
7.1. Millega nisukliisid asendada?
Alternatiiviks on lubatud rukkikliid.

8. Pidevalt jäävad üle munavalged või munakollased. Mida nendega teha?
Retseptides on tihti võimalik 1 muna asemel lisada näiteks 2 munakollast. Või 1 munavalge asemel 2 jne. All olevatest retseptides leiab kus mis munaosa kasutatud on.
- Munavalged
- Munakollased

9. Mis sugust suhkruasendajat kasutada?
Kindlasti tuleks kalduda rohkem suhrkuasendaja poole, mis sisaldab Steeviaglükoosi. See on ka kallim, kuid maitselt kõige parim. Samas, maitsed on kõigil erinevad ja tuleb katsetada, mis rohkem meelepärane tundub.
KINDLASTI EI SOBI: mesi, glükoos, fruktoos, siirupid (kui siis ainult 0 kcal sisaldusega) jne.

10. Mis sugune piimatoodete rasvasus on lubatud?
Vedelad piimatooted nagu rjažhenka, ahjupiim, piim, keefir, jogurt on lubtud kuni 1.5% rasvasisaldusega. Kohupiim, kohupiimakreem ja kodujuust võiks jääda 0.5% rasvaprotsendi sisalduse piiresse. Juust ja juustutooted kuni 7%
10.1 Kui palju piimatooteid ja -saadusi võib päevajooksul ära süüja?
800g-1kg. Mida vähem rasva, seda rohkem võib. Kui aga kaal kippub seisma jääma või väheneb väga aeglaselt, vähendage piimatooteid 1/3 või 1/2 võrra.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar