08.10.15

Linnulihasült

Sült on selline mõnus asi, mis tuleb meelde, siis kui lihast endast on juba kopp ees. Aga süldina on see üpriski vastuvõetav. Ka saanud on meie peres tavaks, jõuludeks sülti keeta. Aega veel on, kuid süldiisu tuli juba peale.


Nb! Soovi korral võib kõiki koostisosi vähendada poole võrra.
1 terve kana c.a 1,5 kg
kalkuni tiib (või muu osa) 700-800 g (võib ka ilma)
1 keskmine sibul
1 keskmine porgand (rünnakul välja jätta)
3-4 küüslauguküünt
2-3 loorberilehte
30 g zelatiini
sool, pipar, muud maitseained
2-3 l vett

Süldi võib teha ka puhtalt kalkunist või puhtalt kanast. Kuid koos sobivad nad paremini.
Peske kana ja kalkuni tiib, eemaldage nahk (või keetke nahaga ja alles siis eemaldage). Lisage puhastatud porgand ja sibul (tervena) ning maitseained. Keetke tasasel tulel kuni kuni liha kergelt kontidelt ära tuleb. Tõstke valmis liha välja ja laske natuke jahtuda. Eemaldage nahk, kui seni eemaldamata oli. Tükeldage liha sobivateks tükkideks eemaldades kondid ja kõõlused.
Vedelik kurnake läbi ja jahutage toatemperatuurini. Tõstke tagasi pliidile ja lisage zelatiin ning segage kuni ära lahustub.
Asetage tükeldatud liha ja porgand sobivasse nõusse (mina kasutan plastik konteinereid) ning valage vedelikuga üle (see mille sees me zelatiini lahustasime) nii, et kataks pealt ära. Tõstke külmkappi tarretuma.
Zelatiini võib ka lisamata jätta. Kuid siis tavaliselt jääb sült nõrgemaks ning hakkab kergesti sulama toatemperatuuril ja ei lase end eriti hästi lõigata. Samas, maitse asi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar