27.03.16

Kulitš nr. 1

Kulitš - slaavi (enamuselt Venemaalt) pärit munadepüha keeks, mida küpsetatakse just selleks pühaks.
Maitselt on ta tihedam kui tava dukani-keeks ning kerge rummi järelmaitsega, millele lisatakse rosinaid (võib ka ilma).


1. Retsepti autor Irina Tammarina


taigen:

2 muna + 1 munakollane
4 spl kaerakliisid (60g) jahuks jahvatatud
5 spl 1.5% kuivpiimapulbrit/koorepulbrit (100 g) (2 lisa)
1 spl (20 g) maisitärklist (1 lisa)
1 tl. (5 g) küpsetuspulbrit
suhkruasendajat
vaniljet

1-2 spl gojimarju (või ilma)

taigna kergitamiseks:

1 tl kuivpärmi;
30 ml (2 spl) ~1.5% piima;
suhkruasendajat
1 spl (20g) kuivpiimapulbrit/koorepulbrit (1 lisa)

glasuur nr.1:

1 munavalge
suhkruasendaja

glasuur nr.2:

150 ml ~ 1.5% piima
1 spl (20 g.) maisitärklist (1 lisa)
suhkruasendajat


Segage kokku kergitusained. Soojendage eelnevalt piim, lisage suhkruasendaja ja pärm. Laske soojas seista umbes 5 min (aeg-ajalt segage, et pärm ära lahustuks). Lisage piimapulber ja segage veel kord ning tõstke umbes 30 min sooja kerkima.

Jahvatage kaerakliid jahuks, lisage ülejäänud kuivained. Eraldage üks munakollane munavalgeks (viimane läheb hiljem glasuuriks) ja segage ülejäänud munade hulka, vispeldage natuke kahvliga, nii, et mass ühtlane oleks.
Lisage kuivained ja suhkruasendaja. Segage kõik korralikult läbi. ÄRGE KASUTAGE MIKSERIT! Üleliigne kohevus on siin liiast. Viimaks lisage kerkinud pärm ja segage korralikult läbi.

Soovitav on taigen valada kõrgetesse vormidesse. Kuna minul neid polnud kasutasin tavalisi keeksivorme.

Küpsetada 180 kraadi juures u. 30 min.

Valmis keekse soovitavalt hoida umbes 24 h enne söömist toasoojas ruumis käterättiga kaetuna. Glasuur valmistada mõni minut enne serveerimist, kuna kaua ta end ei hoia. Nr. 2 glasuuril on vaja kõik kokku segada ja pliidi peal kuumutada segades, kuni kreem paksuks läheb. Jahutada ja siis keeksidele kanda. Nr. 1 glasuuril, munavalge suhkruasendajaga tugevaks vahuks mikserdada ja siis jahtunud keeksidele peale panna.

Lisade ja kliide kogus on arvestatud 2 päevaks

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar